Güzel Sanatlar Fakültesi Bir Yanılsatmadır
Güzel Sanatlar Fakülteleri açılıyor patır patır. AnkaraÂ’da Gazi Üniversitesinde de açıldı. Bunlar eğitim fakültesine bağlı değildir, mezunları öğretmen olmaz. Eğitim fakültesine bağlı olmayan yerden öğretmen çıkmaz!
Güzel Sanatlar Fakültesi bir TUZAKTIR! Müzik ve resim bölümleri eğitim fakültelerinden kopartılıyor!
MÜZİK ve RESİM EĞİTİMİ BÖLÜMLERİ böyle KAPATILIYOR!
Bugünlerde YÖK ve Gazi Üniversitesine bağlı Müzik Böl. öğretim üyeleri oturmuş Güzel Sanatlar Fakültesi programları yapmaktadırlar. Anadolu Güzel Sanatlar Liselerindeki öğretmenler de kendilerine, yani Güzel Sanatlar Fakültesinin bir alt basamağına program yapmaktadırlar.
Programlar bitirilmek üzeredir ve hiç biri bu tuzağın farkında değiller
Yeni programları yapanlar hem de iyi bir şey yaptıklarına inandırıldılar. Oysa, müzik ve resim bölümleri eğitim fakültesinden ayrılırsa mezunları öğretmen olamaz!
Öğretmenlere, öğretmen yetiştirmeyecek bir program yaptırılmaktadır şu anda.
Müzik bölümü, eğitim fakültesinden kopartılırken Müzik Bilimleri Fakültesi ile aynı statüye getirilmektedir, ki müzik bilimleri mezunları öğretmen olamamaktadır. Hatta öğretmen olabilme hakları var diye bilerek Müzik Bilimlerine girenlerin bile mezun olurken bu hak ellerinden aldılar. Şimdi o mezunlar yüksek lisans açan bir yer bulursak pedagojik formasyon alalım diye kapı kapı dolaşmaktadır. Üstüne oldukça yüksek bir bedel ödemeyi göze alarak, yaş otuzu geçtikten sonraÂ…
Güzel Sanatlar Fakültesi mezunları da yarın bir gün Müzik Bilimlerinden mezun olanlar gibi öğretmen olmak isterse yüksek lisans kapılarında bekletilecektir.
Şimdiden bunu durdurma fırsatı vardır! En azından bu programı hazırlayacak kimse bulamamalı YÖK Dünya Bankası Dairesi, bu kadar kolay olmamalı onlar için Mustafa KemalÂ’in Gazi Eğitimini bitirmek!
Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümünün tüm öğretmenleri bu tuzağın farkında değillerdir. Eğitim fakültesinden ayrı bir fakülte olmayı “ana bilim dalı olmaktan kurtuluyoruz, büyüyoruz” olarak algılamaktadırlar. Oysa bir yanılsatma içine düşürülmüşlerdir, farkında değillerdir; ana statüden, yani öğretmenlikten kopartılmaktadırlar.
AtatürkÂ’ün öğretmen yetiştirsin diye kurduğu Gazi Eğitim Enstitüsü, bir süre önce 4 yıla çıkarken adı fakülte olmuştu, şimdi adı tümden değişip Güzel Sanatlar Fakültesi oluyor ama bu sefer mezunları öğretmen olamayacak.
Bu, dört dörtlük bir tuzaktır; üç adımda sıfırlanan koca GAZİ EĞİTİM! Sıfırlanan AtatürkÂ’ün öğretmen yetiştirme programıdır.
Yerine konulan ise parası olanın alacağı çalgı kurslarıdır, müzik dersaneciliğidir, asla sanatçı yetiştirmek hedefi yoktur, onların deyimleriyle “piyasaya göre eğitim modelidir”, piyasaya çalgı öğreticisi yetiştirecektir. Yani ilköğretimde zorunlu müzik dersini yok eden tuzaktır bu.
Özetle vurulacak son hedefte müzik ve resim dersi vardır. Yani, Güzel Sanatlar Fakültesini resim-müzik öğretmenliği bölümünü kaldırıp onun yerine koymak sadece müzik öğretmeni yetiştirmenin sonu değil müzik derslerinin de sonudur!
Ne yazık ki bütün bunlardan daha elim ve daha vahim olmak üzere, fakültelerimizde yönetime gelmiş bulunan öğretim üyeleri gaflet ve dalalet içindedirler!
İşte bu ahval ve şerait içinde dahi vazifenÂ… İşgal altındaki İstanbulÂ’dan AnadoluÂ’ya geçmektir.
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini!
15.6.2006