AGSL'den Sınavsız Güzel Sanatlar Fakültesine Geçiş hazırlığı

AGSL programları, öğrenci ve öğretmenleri ilgilendiren konular
Cevapla
mahiye
Mesajlar: 143
Kayıt: 16 Haz Prş, 13:39

AGSL'den Sınavsız Güzel Sanatlar Fakültesine Geçiş hazırlığı

Mesaj gönderen mahiye »

Sevgili müzik eğitimcisi arkadaşlarım,

Galiba müzik öğretmenliği bölümlerini nasıl bitireceklerinin düğümünü çözdüm.
İngiltere örneğini takip ediyorlar. Zaten model aynı merkezden dağıtılmaktadır, biliniyordu. Ancak geçişi nasıl yapacaklarını tam kestiremiyordum.
Bu kadar çok GSF açmalarının altındaki sır da burda.

İngiltere örneğinde şu var:
1-Üniversiteye sınavsız geçiş. Ancak kimler nasıl girebilir bölümü ilginç; hazırlık lisesi olan bölümlere sınavsız giriş var.
2- 2 yıllık müzik/resim/drama lisesi var. (2 yıllık kolej, fakat ortaokulu 16 yaşında bitiriyorlar) sınavla girilip sınavla mezun veriyorlar. Bu liseye girişin de alt hazırlık kuralları var.
3-Ortaokulda seçmeli ders olarak bir çalgıyı seçmiş ve bu çalgıyı 5 yıl boyunca (İngiltere'de 12-16 yaş arasına düşer) kurs görerek almış olmak. (Dikkat edin, toplu müzik eğitimi dersi yok, çalgıyı parasına ve ilgisine göre seçen çocuk gidebiliyor koleje.)
4-Müzik/çalgı kolejine giren bir çocuk artık üniversitede tek bir yere gidebilir, o da Müzik Akademisidir. Bizdeki adıyla Güzel Sanatlar Fakültesi)

Milli Eğitim Bakanının 4 ay önceki "Sınavsız Üniversiteye geçiş hazırlıklarımız başlamıştır " açıklamasını da elinizde veri olarak tutarak;
Yukarıdaki İngiltere örneğine bakarak;
Şimdi dönelim YÖK'ün hazırlıklarına. Ve soralım:
"GSF'ne sınavsız GEÇİŞ hazırlıklarının hangi noktasındayız?

(WB'dan YÖK içine yerleştirilen SPAN şirketinin adı da "geçiş" anlamındadır. Bizi bu piyasacı modele geçiren şirketin adı yani.)

Şimdi bir not daha ekleyin bu bilgiye: "Mezunları tayin edilmeyen bölümleri kapatmak rektörlüğün yetkisindedir." (Lütfen bu notun arkasını kovalayınız, bu yetki hangi durumda kullanılır?)

Bakalım:
AGSL mezunları sadece GSF'ye gidebildiği gün müzik öğretmenliği bölümlerinin durumu ne olur?
Bu sürecin düğmesine ne zamandan beri basıldığını görelim, sonuçları ortadadır. Örneğin, AGSL mezunları o kadar çoğaltıldı ki mevcut müzik bölümleri onları çok zor bir sınavla eleyerek almak zorunda bırakıldı, GSF'ye gitmeyi tercih etmelerine zemin hazırlandı.

En büyük sorun bence müzik bölümlerinin öğretim üyelerini nasıl eritecekleridir? Onda da refkleksleri zayıflatma süreci GSF'leri onlara kurdurtarak başlatılmıştır.
Son kalanlarına da ya emekli olun ya da GSF'de çalışın denilecektir, sözleşme imzalatılacaktır.
Ancak GSF mezunlarından isteyene çalgı öğretmenliği için pedagojik sertifika (Bir dönemlik kurslar halindedir İngiltere'de) verecek 3-4 öğretmenli bir "müzik öğretmenliği" kürsüsü bırakacaklardır.
Ki; bunun ipucu GEF internet sayfasında vardı, itiraz üzerine kaldırıldı.

Üniversiteye sınavsız giriş hazırlıklarında Başkent ve Bilkent üniversitelerinin ana sınıfından itibaren kendi hazırlık okullarını kurmaya başladığını görünüz. (Bu iki üniversitede Doğramacı'nın eli vardır, bu şu demektir, hangi yasanın çıkacağını o herkesten önce bilir ve okul arsalarını hazineden on yıl önceden alır. (Bilkent hazırlık okulları yasa tasarısı için bkz. "Milli Eğitimde Emperyalist Kuşatma", M.Morgül, Nisan 2006, otopsi yay. )

Evet şimdi tekrar başa dönersek:
GEÇİŞ sürecinin hangi noktasındayız, nereye doğru hangi tuzaklarla sürükleniyoruz?

Atlamış olanlara anımsatma:
Müzik dersi ilköğretim okullarında 4.sınıftan itibaren seçmeli olmak üzeredir, belgeleri vardır, dersin adı "enstrüman" olarak değiştirilmiş, ders değil kulüp faaliyeti olarak geçmeye başlamıştır ve kulüp faaliyetleri okul içinde olmak zorunda değildir, okul dışında da çocuk bu faaliyete katılabilecektir. Ek düzenlemeler gün gün ilköğretim okullarında öğretmen masası üzerindeki dosyalara konuyordu, bu da kaldırıldı, tebliğler dergisini internetten takip ediniz denildi, internette de en fazla bir ay tutulmaktadır bir yazı.... Yani kaçıran kaçırana. Tuzaklar hep gözden kaçırtarak müdahale edilmesine engel olmak üzerine kurgulanmıştır.

Zaman zaman dilimin sertleşmesinin nedenlerini sanırım anlamaya başladınız. Birimiz güçlü değiliz, birlikte güçlüyüz, bunun bilinciyle.
Sevgilerimle

Mahiye Morgül
17.6.2006
bugraugur
Mesajlar: 1
Kayıt: 21 Haz Çrş, 9:01
Konum: kdz ereğli

Mesaj gönderen bugraugur »

inşallah bu önümüzdeki sene için böyle bişey olurda öss stresinden kurtarıp müziğe veririz kendimizz
b.u.z
mahiye
Mesajlar: 143
Kayıt: 16 Haz Prş, 13:39

Mesaj gönderen mahiye »

Buğra'cım, dikkatli okumamışsın, sertifikalı sokak çalgıcısı olacaksın... Hiç bir yerde kadrolu iş bulamayacaksın.
Şu anda okulu bırakıp 4 yıldır öğrendiğin çalgıyla istersen özel öğrenciye ders verebilirsin zaten, bu iş için 4 yıl daha harcaman gerekir mi?
Ömrünü bitirip aynı işi yapacaksan ne anlamı var. Fakülte sonuna kadar harcayacağından daha fazlasını kazanmış olursun, üstüne bir de kendine özel ders çevresi edinmiş olursun yani...

Temel eğitimde müzik dersleri yok edilmezse klasik bir çalgıyı öğrenmek isteyen öğrenci bulabilirsin, bunu da unutma.
Zaten sizleri sınavla bunaltmaları da bu senin söylediğin sonucu yaratmak için değil miydi, iyi tuzaktır bu, ölümü gösterip sıtmaya razı etmek yani. Emperyalizmin bildik sürek avı taktiğidir

De ki, "öğretmenlerimizle birlikte müzik öğretmenliği bölümlerine sınavsız geçiş için mücadele vermemiz daha iyi olur", bunu bir düşün. Elde ettiğin şey senin mücadelenin sonucu olur ve değerini bilirsin belki o zaman.

Sevgiyle
Kullanıcı avatarı
Admin
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi
Mesajlar: 543
Kayıt: 03 Haz Cum, 22:00
Konum: Ank/Aksaray
İletişim:

Mesaj gönderen Admin »

Sayın Mahiye Morgül,

Sürekli olarak felaket tellallığı yapıyorsunuz. Bunun için şimdiye dek size müdahale etmiş değilim. Ancak gençlerimizi karamsarlığa düşürüp onlara sokak çalgıcısı olacaklarını, işsiz kalacaklarını söylemeye başladığınız an durum değişir. Kimsenin bu tür söylemlerle gençlerin kafasını karıştırmaya hakkı yok. Lütfen özellikle gençleri siyaset(iniz)e bulaştırmayın.

Uyarımı dikkate alacağınıza olan inancımla...
Admin
Cevapla