Müzik Eğitimi'ne Hizmet Ödülü

Doğrudan müzikle ilgili olan konulara yer veriniz.
Cevapla
Refik Saydam
Mesajlar: 2
Kayıt: 22 Haz Prş, 12:31
Konum: Ankara

Müzik Eğitimi'ne Hizmet Ödülü

Mesaj gönderen Refik Saydam »

"MÜZİK EĞİTİMİNE HİZMET ÖDÜLÜ”
PROF. DR. ALİ UÇAN’ VERİLECEK

Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) tarafından, Türk müzik eğitimine çok önemli hizmeti, katkısı bulunan kişilere 2002 yılından bu yana iki yılda bir verilen “Müzik Eğitimine Hizmet Ödülü”, bu yıl Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi GSE Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim/ Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uçan’a verilecek.

Ödül töreni, 24 Haziran 2006 Cumartesi günü saat 11.00’de Gazi Konser Salonunda MÜZED’in 4. Olağan genel kurulunun başlangıcında yapılacak.

MÜZED Genel Başkanı Refik Saydam, Prof. Dr. Ali Uçan’a; Türk müzik eğitimine ve eğitim, kültür, sanat hayatına seçkin bir eğitimci, araştırmacı, programcı, yazar, besteci, yönetici, örgütçü olarak çok önemli katkılarından dolayı Müzik Eğitimine Hizmet Ödülünün sunulacağını açıkladı.

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim/Anasanat Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Uçan’ın yurt içinde ve dışında çeşitli dillerde yazılmış-yayımlanmış, 30 dolayında kitabı, 300 dolayında bilimsel ve sanatsal çalışması, keman eğitimi için bestelenip yayımlanmış 250 dolayında özgün parçası, ilköğretim okulları için üçer seçenekli 10 okul şarkısı vardır. 10 okul şarkısı bulunmaktadır.

Müzik Eğitimine Hizmet Ödülü 2002’de Faik Canselen’e, 2004’te Prof. Muammer Sun’a verilmişti.




Prof. Dr. Ali Uçan’ın özgeçmişi
1941 Bozkır (Konya) doğumlu olan Praf. Dr. Ali Uçan, 1953’te İvriz Köy Enstitüsüne girdi. 1959'da İstanbul İlköğretmen Okulu Müzik Semineri'ni, 1962'de Ankara'da Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü'nü bitirdi. 1962-1965'te Almanya'nın Köln Devlet Müzik Yüksekokulu'nda "Keman Eğitimi" alanında "uzmanlık eğitimi" gördü. 1965'te Ankara İlköğretmen Okulu Müzik Semineri'nde ve Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümünde öğretmen olarak görevlendirildi. 1976’da Hacettepe Üniversitesi Mezuniyet Sonrası Eğitimi Fakültesi (MESEF) Eğitim Bölümü Hazırlık Programı'nı bitirdi, Yüksek Lisans ve Doktora Öğrenimi gördü. Program Geliştirme ve Değerlendirme dalında 1978'de "Bilim Uzmanlığı" (Master) ve 1982'de "Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Müzik Bölümü Müzik Alanı Birinci Yıl Yetişeğinin (Programının) Değerlendirilmesi" adlı teziyle "Doktora" derecelerini aldı. 1985'te Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi Anasanat Dalında "Keman Eğitim Müziği: Temel Çalıştırmalar" adlı yeterlik eseriyle doktoraya eşdeğer "Sanatta Yeterlik" derecesi aldı. 1984'te Yardımcı Doçentlik ve 1986'da Doçentlik, 1987'de ise Profesörlük unvan ve yetkilerini kazandı.
1965'ten beri görevli bulunduğu Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünde Öğretim Üyeliği'nin yanısıra Bölüm Başkanlığı (1981, 1985-1994), Bölüm Başkan Yardımcılığı (1982-1985) ve Müzik Kuramları Eğitimi Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığı (1990-1994) ile yine aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü'nde Müzik Eğitimi Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığı (1985-1994) yaptı. Ayrıca, üç yıl süre ile GEF Fakülte Yönetim Kurulu ve dokuzar yıl süre ile GEF Fakülte Kurulu ve FBE Enstitü Kurulu üyeliklerinde bulundu. 1993'te GÜ Türk Müzik Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığı'na atandı.
Gazi Eğitim'de "Eğitim Enstitüsü"nden "Yüksek Öğretmen Okulu"na ve ondan sonra "Eğitim Fakültesi"ne olan tüm değişim ve dönüşümlerde etkin ve belirleyici rol aldı. Gazi, Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde Lisans, Lisans Tamamlama, Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik Programlarında çeşitli dersler verdi, seminerler düzenledi, projeler yürüttü, tezler yönetti, sanatta yeterlik çalışmaları yaptırdı, bitirme resitallerini yönlendirdi-gerçekleştirdi.
Çeşitli bölüm, anabilim/anasanat dalları ve araştırma-geliştirme-uygulama merkezleri ile birlik, dernek ve topluluklar kurdu; bunların tüzük, yönetmelik, program ve yönergelerini hazırladı-geliştirdi. İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarına "müzik öğretmenleri", Yükseköğretim kurumlarına "müzik eğitimi öğretim elemanları" ve Sanat kurumlarına "müzik sanatçıları", Bilim kurumlarına "bilimciler" ve "araştırmacılar" yetiştirdi.
"Kemancı" olarak yurtiçi-yurtdışı çeşitli solo, resital, oda müziği ve orkestra konserleri verdi. "Sanatçı/bilimci/eğitimci" olarak keman eğitimi, çalgı eğitimi, müzik eğitimi, sanat eğitimi, öğretmen yetiştirme, program geliştirme ve araştırma alanlarında kurumsal, bölgesel, ulusal, uluslararası ve kıtalararası boyutlarda çeşitli çalışmalar yaptı, kitaplar ve makaleler yayımladı, eğitim müzikleri besteledi, bildiriler sundu, raporlar hazırladı, plan ve programlar geliştirdi, çalışma yönergeleri oluşturdu-geliştirdi.
Millî Eğitim ve Kültür Bakanlıkları ile YÖK, ÖSYM, TRT, UNESCO-Türkiye Millî Komisyonu'na AKDTYK/ Atatürk Kültür Merkezi gibi kurum ve kuruluşlara, üniversitelere ve vakıflara uzmanlık-danışmanlık yardım ve hizmetlerinde bulundu. Kurumsal, bölgesel, ulusal, uluslararası ve kıtalararası düzeylerde çeşitli kongre, sempozyum, konferans, seminer, forum, panel, açıkoturum vb. toplantılara katıldı. Bu tür etkinlikler düzenledi. TRT'nin hazırlayıp Radyo ve TV'de yayımladığı çeşitli dinleti ve söyleşi programlarına seslendirici/yorumcu ve konuşmacı/görüşmeci olarak katıldı, katkıda bulundu.
Türkiye adına, 1990'da Almanya'da düzenlenen Avrupa Müzik Eğitimi Forumu'na katıldı. Avrupa Müzik Eğitimi Birliği'nin (EAS'in) kurucu daimî üyesi oldu ve Birliğin 1994'te oluşturulan Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçildi. 1991'de Güney Avrupa Ülkeleri Müzik Eğitimi Uluslararası Çalışma Topluluğu'na (ArGe Süd'e) daimî üye olarak kabul edildi. Bu kuruluşların Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, İtalya, Letonya, Slovakya, Slovenya ve Türkiye'de gerçekleştirdiği kongre, sempozyum, forum ve konferanslara bildiri ve raporlarla katıldı, düzenleyici olarak katkıda bulundu. 1999’da Ankara’da kurulan Müzik Eğitimcileri Derneğinin ilk üyelerindendir. Derneğin kuruluş süreci hazırlıklarından itibaren bütün çalışmalarında önemli görevler üstlenmiştir. Halen MÜZED Onur Kurulu Başkanıdır.
Halen, 1965'ten beri görevli olduğu Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi'nde Müzik Eğitimi Anabilim/Anasanat Dalı Profesörüdür. Gazi Üniversitesi'ndeki kadrolu görevinin yanısıra Hacettepe, Bilkent ve Ankara, Atatürk, Dokuz Eylül Üniversiteleri'nde de ek görevle yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik dersleri veren, tezler yöneten Uçan, çok sayıda seçkin eğitimci, sanatçı, bilimci ve araştırmacı yetiştirmiştir. Yurt içinde ve dışında çeşitli dillerde yazılmış-yayımlanmış, 30 dolayında kitabı, 300 dolayında bilimsel ve sanatsal çalışması, keman eğitimi için bestelenip yayımlanmış 250 dolayında özgün parçası, ilköğretim okulları için üçer seçenekli 10 okul şarkısı vardır. 10 okul şarkısı bulunmaktadır.

Resim
Kullanıcı avatarı
hasancihatorter
Mesajlar: 25
Kayıt: 04 May Prş, 15:40
Konum: İnsanbul
İletişim:

Ödül..

Mesaj gönderen hasancihatorter »

Sevgili Üstadım Refik Saydam Beyefendi...

Hizmetleriniz Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ÜN Yolunda daim olsun, ben de bu yolun yolcusu olarak herzaman (http://www.hasancihatorter.net )yaptıklarımla hizmetinize amadeyim.

ÖDÜL VERENLER, ALANLAR KADAR EVLADIR...

Ne mutlu o ödülleri verenlere ve alanlara..

Saygılarımla.
HASAN CİHAT ÖRTER
Cevapla