AGSL Öğretmen Alım soruları

AGSL programları, öğrenci ve öğretmenleri ilgilendiren konular
Cevapla
mahiye
Mesajlar: 143
Kayıt: 16 Haz Prş, 13:39

AGSL Öğretmen Alım soruları

Mesaj gönderen mahiye »

Müzik Okulları Nereye?

Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde öğretmen olmak isteyen müzik öğretmenlerimizden mektup alıyorum. Bu mektuplarda hepimizi ilgilendiren bir soruna parmak basıldığı içindir onu ve yanıtımı sizinle paylaşacağım. İşte bir tanesi:
“Ben Gazi Ünv. 92 mezunuyum.
Bu yıl ilan edilen AGSL öğretmen alım sınavına getirilen yenilikler için ne düşünüyorsunuz?
Bu sınav ilan edildiği anda yazılı sınav eklendiği duyuruldu.(Müzik sınavları sözlü uygulamalı yapılır. M.M.) Yazılı soruları: 15 Türkçe, 15 İnkılap Tarihi, 30 öğretmenlik meslek bilgisi ve 40 müzik sorusu. İtiraz etmek için MEB Personel yada kılavuzda verilen telefonları aradığımız zaman sınavın kapsamı söylenmiyor.
Ayrıca geçmiş yıllarda yapılan Fen-Sosyal Liseleri, bakanlık müfettişi ve ilk öğretim müfettiş sınavlarındaki müzik sorularına baktığımız zaman kapsamın sonsuz olduğu görülüyor. Ve en önemlisi bazı soruların saçma olduğu.
Bir de sözlüye çağrılmak için 70 doğru barajı konmuş. Durumun tam bir facia olduğunu söylemek isterim.
Bu kılavuzu, geçmiş soruları da inceleyerek, dayanışma oluşturalım ve doğruyu bulmaya çalışalım...”

Değerli arkadaşım, benim fikrimi soruyorsanız; burada hangi mantık yatıyor önce onu analiz ederim; yöntemim budur. Kendime soru sorarım: İşi sorun haline getirmekte kimin yararı var ve PİYASANIN bundan uzun vadede ne karı var?
Bu sorudan yola çıkmazsak bizi PİYASAYA GÖRE EĞİTİM MODELİ’ne geçirmekte olan SPAN şirketinin (YÖK içinde Dünya Ticaret Örgütünün ve Dünya Bankasının yerleştirdiği şirketin adı) şu an ne yapmak istediğini ve hangi aşamada olduğunu anlayamayız.
Sınav soruları hazırlayanların bu işte cahil bilgisiz olduklarından böyle sınav düzenlemedikleri kesin. İşin içinde belli bir yöne doğru kovalama/kaçırtma tuzağı vardır.
Şimdi siz bu ipuçlarıyla ve bu mantık içerisinde bu sınavın neden böyle yapıldığını kendiniz düşünmeye başlayınız.
Bir tuzak daha var, sinsice yıllardan beri örülmekte olan bir tuzak. İzmir'de 8 basamaklı çalgı seviye sınavı yapmakta olan İngiliz müzik şirketiyle çalışan, Maria Rita Epik müzik kursları!
Bununla ilgili bir beyin fırtınası başlatmanın zamanıdır. Çünkü, bir müzik öğretmeni yetiştiren fakültede (adını şimdilik vermek istemiyorum) bir piyano öğretmeni, öğrencisine "Orada sınava girersen, alacağın sertifikayla ileride kolay iş bulursun" diyor ve dünyanın parasını ödeyerek piyano seviye sınavına İzmir’e gidiyor öğrenci, "çok başarılı" bulunuyor, ancak 8. basamak çok zormuş asıl onu almak lazımmış!
Buyurun. Neresinden başlamalı?
Kendi verdiği diplomayı baştan geçersiz kabul eden bir piyano öğretmeni, yabancılara para kazandırma tezgahını göremeyen bir akademisyen...
Sistemin piyasaya kaydırıldığının, devlet müzik okullarının da bir süre sonra işlevinin biteceğinin işaretleri bunlar.
Ben şimdi en büyük sorun AGSL sınavına girecek öğretmenin sorunudur diyebilir miyim?
İngiliz emperyalizmi nasıl bir müzik dersi piyasası yaratmış ve şimdi bu alanda uluslararası egemenlik kurmaya geçmiştir, bunu açığa çıkartmak, o noktada müzik öğretmenlerini uyarmak ve bir ulusal direnç oluşturmak öncelikli meselem olmalıdır diye düşünüyorum.
Hepimizin önünde çok sayıda dikenli tuzaklar var, kolay gelsin.
Sevgilerimle.
5.8.2006
mahiye
Mesajlar: 143
Kayıt: 16 Haz Prş, 13:39

Halûk Tarcan'dan ses

Mesaj gönderen mahiye »

Değerli arkadaşlarım, Haluk Tarcan beye de göndermiş olduğum bu yazıya şöyle bir yanıt geldi. Paylaşıyorum. (M.M.)

Demek ki,
müzik öğretmeni adı altında çok cahiller var...zaten şüpheler içindeydim Çünkü,
Piyano öğretmeni adı altında cahiller yalnız ülkemizde değil, Uluslararası seviyede var... Piyano tekniğini aramak ve bulmak için, Roma, Siena, Salzburg ve Paris'te çalmadığı kapı bırakmamış olan ben, bu konuyu çok iyi biliyorum...

Bir Türk bir dahi çocuk ikisi de benim öğrencimdirler... İstanbul konservatuarında evinde piyanosu olmayan öğretmen vardı?

Sanırım Fransızca yazdığım piyano sistemini hemen Türkçe'ye çevirmeliyim, yalnız Türkçe terimleri bilmiyorum... Onu da öğrenmek önemli bir şey değil. Sorun zaman sorunu?

sevgilerle

Halûk Tarcan /Paris
mahiye
Mesajlar: 143
Kayıt: 16 Haz Prş, 13:39

Mesaj gönderen mahiye »

Değerli arkadaşlarım,
Haluk Tarcan hocamıza yanıtını yayınlayacağımı söyleyince ekler yaparak yeniden gönderdi. Aşağıdadır. M.Morgül

Demek ki,
• Müzik öğretmeni adı altında çok cahiller var...zaten şüpheler içindeydim... Müzik öğretmenliği çok zor bir disiplindir. Müzikle ilgisi olmayan , müziği san'at değil, para kazanmak için bir araç sayanlara ya da müziğin bir san'at olduğundan bile haberi olmayanlara müziği anlatmak sevdirmek çok zordur.... konservatuarlara kaydolanlar bu işi seven ve yapmak isteyenlerdir. Müzik öğretmeni ise, bu dersi angarya , lüzumsuz görenlere bunun bir san'at olduğunu, yaratma'nın, besteci olsun, icracı olsun ne demek olduğunu, nelere, ne şartlarda yaratılmışlardır... Bu gerçekleri sıkmadan anlatmak , kafalara , ruhlara işelmek gereğindedirler.
Piyano ve öteki sazların öğrenimine gelince :
• Piyano öğretmeni adı altında cahiller yalnız ülkemizde değil, Uluslararası seviyede da pek çoktur... Piyano tekniğini aramak ve bulmak için Roma, Siena, Salzburg ve Paris'te çalmadığım kapı bırakmamış olan ben bu konuyu çok iyi biliyorum... İki Türk, bir batılı dahi çocuk, üçü de benim öğrencimdirler, Paris konservatuarı mezunu olan batılı ki, bugün uluslararsı sahnelerde dolaşır, benimle iki yıl çalışıp tekniğini tümüyle değişitirdim ve Uluslararası Brüksel Kraliçe Elizabeth yarışmasında birinciliği kazandı(annesinin mektubu vardır belgeleyebilirm) bana bir tek teşekkür bile etmedi...Türk öğrencim de....
....Bir zamanlar İstanbul konservatuarında piyanosu bile olmayan bir öğretmen vardı... Bunun mücadelesini Orkestra dergisinde 1970'li yıllarda yapmıştım...yapmıştık, beni dövmeye bile kalkmışlardı... Mahkemeye vermişlerdi. Bunun için Orkestra dergisine başvurun ve sahibi, mücadeledaşım Panayot Abacı'dan sorun, size sahifeler dolusu yazı gönderir.
• Evet, pek çok piyanist diplomasını alanlar , bu diplomayı aldıklarında piyanonun nasıl ÇALINAMAYACAĞINI öğrenmişlerdir!!!???Öteki sazlarda olduğu gibi... Bir piyano hocası, niçin, neden ve nasıl'ı sinirlenmeden bağırmadan, çocuğun cesaretini kırmadan açıklayabilmelidir...Sorulan soruya kızan hoca sorunun yanıtına sahip olmayan hocadır.... eksiktir, belki de tümüyle cahildir?
Sanırım Fransızca yazdığım piyano sistemini hemen Türkçeye çevirmeliyim, yalnız Türkçe terimleri bilmiyorum... Onu da öğrenmek önemli bir şey değil, sorun zaman sorunu.
Sevgilerle
Halûk Tarcan /Paris
müzisyen
Mesajlar: 5
Kayıt: 30 Kas Prş, 16:24
Konum: İZMİR-9 EYLÜL

Mesaj gönderen müzisyen »

slm arkadaşlar konuyya oldukça hakim olduğunuzu zannediyorum.Bu sene agsl sınavlarına ilk kez katılacağım 2003 mezunuyum ve flüt çalıyorum bu işte iyiyim biliyorum ve asıl amacım müziği paylaşmak olduğundan milli eğitimdeki görevimi bırakmak istiyorum sınav soruları ile ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz yani ben neye çalışmalıyım rita epik konusundaki düşüncelerinizi paylaşıyorum saygılarımla şimdiden teşekkürler
SLM
Cevapla